ARTIKEL

Quick wins voor een gezond schoolklimaat

De bewustwording omtrent een gezond binnenklimaat in schoolgebouwen neemt steeds meer toe. Om te transformeren van een bestaande school tot een gezonde ofwel ‘frisse’ school kun je met geavanceerde daglichtfiltersystemen relatief simpel grote sprongen maken op het gebied van thermisch en visueel comfort zonder dat daar enorme bouwkundige ingrepen voor nodig zijn. De volgende voordelen liggen voor het grijpen: vergroten van het concentratievermogen, verbeteren van de leer- en doceerprestaties, verhogen van het comfort en het is een duurzame oplossing omdat het energie- en kostenbesparend is.

Voorkom oververhitting en vergroot concentratievermogen
Voor een productief lesklimaat is een constante temperatuur essentieel. Een steeds groter probleem is oververhitting in de zomer of juist hinder van te lage temperaturen in de winter. Klimaatbeheersingssystemen kunnen moeite hebben met de grillige temperatuurschommelingen. Daglichtfiltersystemen kunnen hierin ondersteunend zijn vanwege de hoge isolatiewaarde. Zo worden ongewenste temperatuurschommelingen beperkt en verbeter je het thermisch comfort. De zonnewarmte wordt in de zomer grotendeels buiten gehouden en in de winter zorgt het er juist voor dat de warmte binnen blijft. Met als resultaat dat leerlingen en leerkrachten zich langer en beter kunnen concentreren.

Verbeter leer- en doceerprestaties door lichtregulering
Een juiste lichtinval verbetert de waarneming en zorgt voor een hogere concentratie. De last die leerlingen en leraren ervaren door schitteringen of storende lichtinval in hun beeldscherm of digiborden kan leiden tot vermoeidheid en/of hoofdpijn. Dit heeft weer een negatieve invloed op de leer- en doceerprestaties.
Daglichtfiltersystemen zorgen voor de juiste balans tussen voldoende daglichttoetreding en goed afleesbare digiborden wat ten goede komt van de kwaliteit van de lessen

Verhoog comfort door zicht naar buiten
Zodra zonlicht een storende factor wordt zoekt men veelal de oplossing in standaard zonwering. Echter, standaard zonwering kan voor een opgesloten gevoel zorgen, omdat het doek dik geweven dient te zijn om verblinding door het zonlicht te voorkomen. Om een productief lesklimaat te bevorderen zet Climat Screen juist in op het vergroten van visueel comfort doordat het contact met de buitenwereld blijft bestaan.

Verlaagd energiegebruik en kosten
Wanneer airco systemen of klimaatsystemen overuren draaien zijn zij enorm milieubelastend met hoge energiekosten van dien. Daglichtfiltersystemen ontlasten airco- en klimaatsystemen zodat er minder energieverbruik nodig is om toch een aangenaam lesklimaat te creëren.

Gebouwgebonden geautomatiseerde daglichtfilter systemen tellen zelfs mee in de berekening van de energieprestatienorm (EPN-norm) van gebouwen. De Climat Screens zijn dan ook een uitstekende keuze voor renovatie / revitalisatie en nieuwbouw projecten waar voldaan moet worden aan de hoge eisen van de energieprestatienorm of het duurzaamheidskeurmerk BREEAM.NL.

De geavanceerde daglichtfiltersystemen worden eenvoudig aan de binnenzijde van de kozijnen, nagenoeg onzichtbaar, gemonteerd en vragen vrijwel geen ruimte. Duurzaam is Climat Screen op meerdere manieren. Het bespaart niet alleen energiekosten, het is namelijk ook volledig onderhoudsvrij. Na installatie heeft u geen omkijken meer naar deze slimme comfort verhogende techniek.

Wilt u zelf ervaren wat Climat Screen daglichtfiltersystemen in uw situatie kunnen betekenen?

Neem dan contact op voor de mogelijkheden van een proefplaatsing.